keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Raskaita melodioita Kymijoen varrella

Elokuinen Honkalan ampumahiihtostadion. Lähellä virtaava Kymijoki. Musiikkia. Lämminhenkinen ja kotikutoinen tunnelma. Näistä kaikista rakentuu Kotkan oma, raskaampaan musiikkiin painottuva festivaali, Dark River Festival. Tapahtuma järjestetään vuosittain elokuun puolenvälin paikkeilla. Kymmenettä kertaa näitä hevikinkereitä juhlittiin 16.8.-17.8.2013, ja tapahtuma onkin kerennyt kunnioittettaviin mittoihin siitä, mistä kaikki alkoi. Alkujaan pieni musiikkitempaus on nykyisin Suomen laajuisesti mainostettu festari, jonka esiintyjäkaartista löytyy nykyisin myös maailmanlaajuista suosiota niittäneitä yhtyeitä. Sen lisäksi, että laajemman yleisön tietoisuuteen päässeet nimet esiintyvät festareilla, myös paikallisyhtyeet – niin uudet kuin pidemmänkin linjan poppoot – saavat mahdollisuuden nousta Honkalan lavalle yleisön eteen. Tänäkin vuonna Dark River Festivalin taustatoimijat järjestivät bändiskaban, jonka voittajaryhmä, Delta Enigma, pääsi esiintymään hevikinkereihin mm. Turmion Kätilöiden ja Omnium Gatherumin ohella.

Festareiden taustalla häärää Kotkan kestävän musiikin yhdistys, eli KESTO ry. Tapahtuman painoarvoa lisää fakta, että tämä porukka parsii joka vuosi juhlat kasaan talkoovoimin, eli kaikki ovat mukana täysin vapaaehtoisesti ja tekemisen halusta. Hatunnoistoinen suoritus, ei voi muuta sanoa. Myös uudet talkootyöläiset ovat tervetulleita mukaan porukkaan, eli jos työskentely lämminhenkisessä porukassa kiinnostaa, ota yhteyttä järjestävälle taholle. Töitä löytyy mm. järjestyksenvalvojana, yövahtina sekä ensiapupisteeltä, hakijan resurssien mukaan. Kontaktit löytyvät Dark Riverin nettisivuilta.

Kuten monimuotoisilla festareilla kuuluukin, myös Dark River Festivalin aitojen sisäpuolelta löytyy lisäksi mm. merchandise-piste (paitoja, levyjä ja kaikkea muuta mitä esiintyjät ovat mukanaan tuoneet), ensiapu, ruokakojuja, sekä tilava ja osin katettu anniskelualue. Muutamana vuonna myös kotkalainen tatuointi- ja lävistysliike His Master's Tattoo on tuonut omaa tarjontaansa festivaalivieraiden saataville. Myyntipaikkoja on vuokrattavissa edulliseen hintaan, ja yhteys lisätiedusteluun niistäkin löytyy tapahtuman nettisivuilta.

Dark River Festivalin sijainti Laajakosken Honkalassa on omiaan tukemaan tunnelmallista raskaamman musiikin juhlaa. Festarialuetta ympäröivät luonnonmukaiset metsät ja laakeat pellot. Koska paikka on melko kaukana Kotkan keskustasta eikä sen lähelle normaalisti pääsisi kovin helpolla julkisten kulkuneuvojen kanssa, on KESTO ry järjestänyt yhteistyössä kuljetusfirma Jyrkilän kanssa jouhevan festarikuljetuksen, jolla pääsee alueelle pitkin päivää. Ensimmäinen kyyti on paikalla jo porttien avautuessa, ja viimeinen kyyti lähtee Honkalasta, kun viimeisen esiintyjän soittimet ovat jo hiljentyneet.

Yleisöltään Dark River Festival on monikirjoinen. Ikäskaala on laaja, sillä yleisössä näkee festarikävijöiden merkittävimpään ikähaarukkaan kuuluvien lisäksi vuosittain aina pieniä muksuja isoissa kuulosuojaimissaan sekä eläkeikään ehtineitä. Järjestäjät ovat ottaneet nuorimmat ja vanhimmat festarivieraat huomioon myös lippupolitiikassa; alle 7-vuotiaat lapset (lipun ostaneen huoltajan seurassa) ja eläkeläiset pääsevät festaroimaan veloituksetta. Yleisö ei myöskään koostu vain raskaan musiikin kuluttajista, vaan paikalle saapuu vuosittain myös hyvästä yleismeiningistä ja ihmisten tapaamisesta nauttivia vieraita.

Sofia on käynyt useana vuonna taltioimassa festarien tunnelmaa ja esiintyjiä valokuvauksen merkeissä. Allekirjoittanut (studion graafikko ja yleishäärä Suvi) on käynyt näissä kinkereissä vuodesta 2006 alkaen. Siitä lähtien olen omin silmin päässyt seuraamaan, kuinka hienosti Dark River Festival rytyyttää eteenpäin yhä suuremmaksi tapahtumaksi kasvaen. Tämä tapahtuma on oman festarikesän ehdoton kivijalka; Rivereille mennään, vaikka muuten festarointi jäisi pois siltä kesältä.

Lisää infoa ja yhteystiedot löytyvät tapahtuman virallisilta nettisivuilta http://www.kymidarkriver.com, sekä Facebookista https://www.facebook.com/kymidarkriver.



”How dark is YOUR river?”



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti