tiistai 19. huhtikuuta 2016

Lahjoita vanhat lelut Tansaniaan!

Ystäväni Suvi lähti Tansaniaan työharjoitteluun viime joulukuussa. Hän piti blogia yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa ja luin heidän matkatarinaansa innoissaan koto Suomessa :)
Seuratessani työharjoittelua ja päivittäisiä Afrikan seikkailuja aloin miettimään, miten itse voisin vaikuttaa asioihin. Eräässä kirjoituksessa Suvi mainitsi, että päiväkoti, missä hän työskenteli kaipaisi leluja lapsille. Siitä lähti ajatus järjestää lelukeräys.

Lelukeräys tapahtuu 18.-30.4.2016 välisenä aikana. Leluja ja lasten vaatteita voi viedä:
Kymenlaaksossa Raun päiväkodin lapsille kerätään leluja 18.-30.4.2016 välisenä aikana. Leluja voi toimittaa seuraaviin paikkoihin: Sisustus Laventeli ja Pikku Pepita (Raatihuoneentori 12, Hamina), Vadelmatarha (Edelfeltinkatu 13, Kotka), Lastentarvikekirppis Kuperkeikka (Kymintie 323, Kotka), Luna Lingerie (Keskuskatu 13, Kotka), Kahvila-Olohuone Jaspis (Isoympyräkatu 30 B, Hamina) sekä Studio Loiste (Isoympyräkatu 21, Hamina).

Lisätietoja antaa Sofia Virtanen / puh. 040 552 9885.-Sofia
Lelukeräys tarjoaa vanhoille leluille uuden elämän Tansaniassa!

Valokuvaaja Sofia Virtanen ja Sama Aurinko ry järjestävät yhdessä lelukeräyksen, jonka tuotto lahjoitetaan ilahduttamaan Tansaniassa sijaitsevan Raun päiväkodin lasten arkea. Lisäksi keräyksen järjestämisessä ovat mukana Rauhalan ala-aste sekä Haminan Asemankoulu.
Sama Aurinko ry on suomalainen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää Tansanian vähävaraisten ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja pyrkiä parantamaan heidän elämänlaatuaan. Sama Aurinko ry ylläpitää Kilimanjaron juurella sijaitsevassa Moshin kaupungissa toimivaa Raun päiväkotia. Osa päiväkodin lapsista, heidän vanhemmistaan ja päiväkodin työntekijöistä sairastaa HIV:tä. Sama Aurinko ry toimii vapaaehtoisvoimin, joten jokainen kerätty euro menee lyhentämättömänä päiväkodin lasten hyväksi.
Leikillä on ratkaisevan paljon merkitystä lapsen kehitykselle. Raun päiväkodissa lelut ovat kovassa käytössä päivittäin, ja ahkera leikki näkyy jo niiden kunnossa. Jotta leikkituokiot pysyvät virikkeellisinä ja monipuolisina, ovat ehjät ja hyväkuntoiset lelut tervetulleita. Laajempi lelumäärä mahdollistaa myös yhä useamman lapsen osallistumisen leikkituokioon.Terveiset Raun päiväkodilta!

Olemme kaksi sosionomiopiskelijaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta, jotka lähtivät joulukuussa 2015 suorittamaan opintoihinsa kuuluvaa toista työharjoittelua Tansaniaan Raun päiväkotiin tavoitteenaan löytää uusia näkökulmia ja kokemuksia. Kohteemme sijaitsee Moshin kaupungissa, ja kyseessä on n. 33 lapsen päiväkoti.
Koska leikki on lapsen työtä, ja hän oppii leikin kautta paljon vuorovaikutuksesta, kielestä ja sosiaalisista suhteista, kuuluu päiväkodin perusarkeen vapaata leikkiaikaa. Tähän tuokioon lähdetään mukaan riemunkiljahdusten saattelemana ja valtavalla energialla. Lapset ovat innokkaita, eläväisiä ja mielikuvituksellisia, ja he nauttivat leikistä kaikilla aisteilla. Tämä näkyy kuitenkin myös lelujen kunnossa. Valtaosa päiväkodilla nyt olevista leluista ovat vanhoja ja parhaat leikkipäivänsä nähneitä. Koska lapsia on paljon ja leikit ovat monipuolisia, ei vanhoja leluja kuitenkaan raaski heittää pienen vian vuoksi pois, vaan niitä käytetään edelleen niille sopivaan tarkoitukseen.

Kaikista leikeistä ei saa iloa irti viallisilla leluilla. Rallikisoissa tapahtuu onnettomuuksia autoista irtoavien pyörien vuoksi ja seepra ei pääse juoksemaan katkenneilla jaloilla. Lapset kuitenkin yrittävät parhaansa, mutta jokin leikistä jää kuitenkin uupumaan. Leikkituokioihin osallistuneina vetoamme nyt Teihin. Onko Teillä omia tai lapsenne vanhoja leluja vintillä tai kellarissa? Toivoisitteko monissa leikeissä palvelleille leluille arvoisensa jatkoajan antamalla ne lapsille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta kokea huikeita ja elämyksellisiä leikkejä meille niin tavanomaisten lelujen parissa? Haluaisitteko luopua vanhoista leluista ajatuksella, että joku lapsi saa niistä irti vilpitöntä riemua ja odottaa pääsevänsä leikkimään niillä päivästä toiseen?
Sofia Virtanen ja Raun päiväkodin toiminnasta vastaava Sama Aurinko ry järjestävät mahdollisuuden välittää vanhoja leluja tansanialaisten lasten arjen piristäjiksi ja tärkeiksi oppimisvälineiksi. Suosittelemme lämpimästi tilaisuuteen tarttumista. Mikäli saisimme edes yhden rikkinäisen auton vaihdettua uuteen, ehjään versioon, olisivat yhden lapsen rallikisailut huomattavasti onnistuneemmat.

Raun päiväkodin lapset kiittävät!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti