tiistai 17. huhtikuuta 2018

Lapin taikaa

Viime vuonna aloitin yhteistyön Kotkan Karhulassa sijaitsevan neulekaupan Noon Knitin kanssa. Naisyrittäjä Outi Markkanen neuloo ihania omia mallistojaan ja tekee tuotteita myös tilauksesta. Minulle Outi loihtii ihania yksilöllisiä rekvisiittoja lapsikuvauksiin. Pääpantoja, neuleita, vaatteita, hattuja, kaulaliinoja ja vauvojen kapalointiin neulekapaloita. Itse en ole opetellut neulomista tai kutomista, niin olen halunnut ulkoistaa sen toiselle taitavalle, joka ymmärtää langoista enemmän :)
Noon Knitistä löytyy paljon erilaisia lankoja ja värejä. Itse pidän lapsikuvauksissa enemmän neutraaleista ja luonnonläheisistä sävyistä. 
Olin lähdöässä perheeni kanssa Lappiin hyisenä helmikuuna ja tilasin Noon Knitistä esikoiselleni sopivan neuleen, hatun ja kaulaliinan.  

Kun meillä etelässä ei ollut tarpeeksi lunta talvisiin kuvauksiin, lähdin etsimään lumisia maisemia Rovaniemeltä. Minulla oli etukäteen mietittynä sopivat kuvaustaustat ja ympäristö. Odotin sopivaa hetkeä valon suhteen. Pohjoisessa alkuvuonna valoisaa aikaa on vähemmän, joten lapsen iltapäiväunien ajankohdan huomioon ottaen kuvausaikaa ei hirveästi ollut. Kuvauspäivä oli myös todella kylmä, joten en voinut pitää lasta kauaa ulkona. Kuvauksissa puolisoni oli auttamassa ja kun olin saanut kameran asetukset ja lokaatiot valmiiksi, hän toi lapsen kuvauspaikalle, otin nopeasti kuvia ja sitten lapsi vietiin heti sisälle lämpöiseen. Kuvaukset piti jakaa useampaan hetkeen ettei lapsi palellu.
Lumi tyttö oli saanut oman pandan ja pitihän se saada myös kuvauksiin mukaan. Meidän lempileluja ovat erityisesti olleet nallet. Ne pitää ottaa aina mukaan unille kainaloon.


Kuvaukset teen aina lapsen ehdoilla ja leikiten, mutta välillä tulee itku. Yleensä lapsista näkee vain niitä iloisia kuvia, mutta minusta on ihana muisto, jos saa myös surullisempia hetkiä ikuistettua. Kiva saada kuviin myös muita tunteita näkyviin. Lapsia kuvaan kaikkein eniten ja näissä kuvauksissa näkee ja aistii tunteet aivan erilailla kuin aikuisten kuvauksissa. Pikkulapset osoittavat kyllä tunteensa niin vilpittömästi ja suoraan. Välillä kuvaajana saan pistää itseni oikein kunnolla peliin kun yritän viihdyttää pieniä malleja kameran edessä :D Kaikilla lapsilla kun ei toimi samat jipot ja lelut. Monet pitävät potkuautosta, mutta eivät voi sietää keinuhevosta. Toiset tykkäävät laulavasta nallesta ja toiset kukalla kutittelusta. Tunnin kuvausajassa ehtii ja vaikka mitä. Myös syödä välipalaa jos alkaa oikein hiukomaan tai vaihtaa toiset kuvaus vaatteet.Näissä kuvausympäristöissä kävisin enemmänkin kuvailemassa, jos olisi lähempänä. Pohjoiseen menemme aina omalla autolla, joten matkoihin menee jo pari päivää suuntaan lapsen kanssa. Samalla reissulla ehtii nähdä myös muita sukulaisia ja nauttia perheen seurasta. Itse pakkaan aina mukaan pari järjestelmäkameraa ja objektiviit, mutta sen lisäksi kuvauskopterin eli dronen. Sillä saa kivoja ilmakuvia ja videoita. Kuvauskalustoni vie jo yllättävän paljon tilaa, vaikka pidän sen mahdollisimman minimissä. Kuvaus on intohimoni ja elämäntapa, joten en osaa lähteä reissuihin ilman kameraa. Pelkästään lenkkipolulta löytyisi vaikka kuinka kuvattavaa.


Lapsikuvauksissa vanhemmat voivat myös leikittää lasta ja heittäytyä kuvaukseen mukaan. Lapsen omat vanhemmat tietävät parhaiten, mitkä jutut naurattavat. Meillä isi osaa naurattaa parhaiten ja oli hyvä saada puoliso viihdyttämään kuvauksiin ja rohkaisemaan. Vanhemmat tuovat myös turvaa vieraassa kuvausympäristössä.Studioni sijaitsee Kotkan Karhulan Teollisuuspuistossa, (Pajatie 69) hyvien kulkureittien varrella. Sinne on helppo tulla omalla autolla Kotkan, Helsingin ja Haminan suunnasta. Julkisilla pääsee kätevästi Karhulan keskustaan, mistä on pieni kävelymatka. Alueelle ei pääse ilman lupaa, mutta studiolleni pääsee kuvaukseen ajanvarauksella. Annan kuvattaville kulkuohjeet paikan päälle. Studioni sijaitsee kuusikerroksisen talon ensimmäisessä kerroksessa ja auton saa ajettua lähelle ulko-ovea. Kuvaukseen on helppo tuoda enemmänkin omaa rekvisiittaa mukana :)
Tiloista löytyy myös mikro, jääkaappi ja teen- ja kahvinkeittimet, joten välipalat onnistuvat kuvausten välissä. 

Studiossa on helppo toteuttaa erilaisia kuvauksia, eikä tarvitse välittää säästä. Kesäisin se toimii yleensä ulkokuvausten yhteydessä B-suunnitelmana. (Viime kesä oli melko sateinen... )
Mutta studiokuvausten lisäksi tykkään mennä myös ulos luontoon kuvaamaan säällä kuin säällä. Suomessa on mukava asua kun meillä on eri vuodenajat ja niitä pystyy hyödyntämään monipuolisesti kuvauksissa. Kuvaan paljon myös muilla paikkakunnilla, Pohjois-Suomea myöten, mutta erityisesti omalla kotiseudullani olen kymmenen vuoden aikana kartoittanut paljon hyviä kuvauspaikkoja eri vuodenaikoihin.


Valokuvillani haluan kertoa tarinaa. Aina parempi jos kuvausympäristö liittyy jollain tavalla kuvattavaan. Lumin kuvissa ympäristö on hänen isovanhempiensa pihalta. Lumin juuret ovat osittain Pohjois-Suomessa. Tähän pihaan kun saavuin ensimmäisen kerran, ihastuin heti. Suomen Lappi on niin kaunis ja vuosi vuodelta olen tykästynyt siihen enemmän ja enemmän. Haluaisin viettää noissa maisemissa enemmänkin aikaa, jos se vain olisi mahdollista. Siellä eri vuodenajat ovat niin erilaisia etelään verrattuna. Talvella lunta on reilusti ja keskikesän yöttömät yöt. Ja kaunista luontoa.
2 kommenttia: