keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Jouluinen kaupunkiloma Budapestissa

Joulukuussa lähdin ystäväni kanssa lomareissulle Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin. Sateisen kesän jälkeen saimme loistavan idean, että lähdetään pienelle kaupunkilomalle hakemaan joulufiilistä. Pohdittuamme vaihtoehtoja päädyimme paikallisen matkatoimisto Kymenmatkojen kautta varamaan reissun lentokenttäkuljetuksista neljän tähden hotelliin aamupalan kera. Lapsen syntymän jälkeen tämä oli ensimmäinen matka pois kotoota, erossa omasta pienokaisesta.


Lentokentällä alkoi jännittämään pimeinä aamutunteina.


Kahvia koneeseen ja lennolle :) Lento kesti nopeat kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia. Matkatavarat saimme nopeasti ja kuljettajammekin löytyi helposti. Empä ole ennen ottanut kuljetusta lentokentältä hotellille, niin oli aika hauska tunne kun lentokentän aulassa nainen seisoi kyltin kanssa, missä luki oma nimeni. Miljoonakaupungissa liikennekin on hieman toista kuin, mihin olemme suomessa tottuneet. Autokyydissä näki myös kivasti poikkileikkauksen Budapestista.Majoituimme neljän tähden Mercure Budapest City Center Hotellissa. Huone oli siisti ja ikkuna näkymämme oli seuraavanlainen. Toki ikkunasta olisi voinut näkyä vaikka suoraan sinne kuuluisalle kävelykadulle, mutta eipä tuo nyt hirveesti haitannut kun eihän lomalla tultu huoneeseen hengailemaan. Meillä oli aamulento, joten hotelliin päästyämme lähdimme välittömästi etsimään perinteistä kauppahallia. Kauppahallista ei voinut erehtyä. Se näytti jo ulkoapäin vanhalta ja arvokkaalta rakennukselta, joka kutsui sisään. Siellä oli jouluinentunnelma jouluvaloineen ja tavaroineen. Paljon myyjiä perinteisestä unkarilaisesta ruuasta tuoreisiin raaka-aineisiin ja matkamuistoihin.


Kuivatutu paprikat ja paprikamausteet sekä mausteiset makkarat ovat perinteisiä matkamuistoja käsitöiden lisäksi.Tonavan joki ja sen sillat piti käydä katsomassa. Ihan kauppahallin vieressä sijaitsee Elisabetin upea riippusilta, joka rakennettiin vuonna 1964 uudelleen. Se oli myös valaistu 100 -vuotiaan Suomen kunniaksi :)
Kävelykadulla, missä hotellimmekin sijaitsi, oli toinen toistaan ihania myymälöitä ihanine näyteikkunoineen. Illan saapuessa kävelimme kävelykatua pitkin ja pääni pyöri vain kun ympärillä oli vanhoja upeita rakennuksia ja paljon kuvauksellisia yksityiskohtia. Lähdin reissuun lomalle, joten en edes ottanut järjestelmäkameraani mukaan vaan kevyemmän digipokkarin, millä saa hyviä reissukuvia ja jaksaa kantaakin aamusta iltaan mukana.
Auringon laskiessa se maalasi taivaanrannan upeilla väreillään. Pimeys saapui myös todella nopeasti. Löysimme kävelykadun päästä joulutorin, joka oli täynnä ihmisiä. Siellä oli pieniä myyntimökkejä, missä myytiin matkamuistoja, ruokaa ja käsitöitä. Sää oli melko samanlainen kuin suomessakin, eli muutama aste plussaa, mutta sielläkin tuuli niin kuin merellisessä Kotkassa. Onneksi olin varustautunut kunnon toppatakilla, niin pärjäsin melko hyvin. Jouluaukiolla kun tuli sen verran hitaanlaisesti käveltyä ja ihasteltua ympärillä olevaa vilkasta joulufiilistä, niin meinasi vilu yllättää. Maistoin lämmikkeeksi isoissa padoissa keiteltyä maukasta glögiä.

Ensimmäisenä iltana etsimme viihtyisän näköisen italialaisen pizzerian ja menimme testaamaan pizzat. Kävimme joka ilta ulkona syömässä ja ruoka oli kyllä erinomaista.

Aamupalalla oli noutopöydät täynnä jokaisen makuun jotain. Eipä ole tullut pitkään aikaa syötyä yhtä hyvin aamupalaa. Yleensä aamuisin on kiire, niin hyvä jos leivän ehtii syömään. Nyt oli ihana nauttia hitaasti aamiainen.Las Vegas Casinokin olisi ollut, mutta päätimme jättää tällä kertaa väliin. Eivät varmaan olisi ottaneet toppatakkisia suomalaisia edes sisään :DSäät olivat kohdallaan ja ihana oli nauttia aurinkoisista päivistä pitkään aikaan. Kävellessämme katsomaan perinteisiä nähtävyyksiä näimme myös katutaiteilijan työssään. 


Kukat kukkivat ja linnut lauloivat.Otettiin myös perus turistikuvia. Taustalla Szechenyin ketjusilta, joka oli ensimmäinen pysyvä silta Tonavan yli ja se rakennettiin 1849. Kävelimme 380 metriä pitkän sillan yli toiselle puolelle katsomaan Linnavuorta eli Budaa.  

Aivan uskomattoman iso alue linnoituksineen ja palatseineen, jotka mongolit alunperin tuhosivat joskus 1200 -luvulla. Paljon oli restauroitu, mutta oli siellä vielä alkuperäiskunnossakin olevia alueita. Tuollaisissa paikoissa sitä vain ihmettelee ja ihailee kaikkea sitä arkkitehtuuria, mitä näkee. Ottaen huomioon, milloin nämä vanhat rakennukset on rakennettu ja minkälaisine työväineineen ja työtunteineen.Kävin katsomassa jouluseimeä, mutta jeesus lapsi oli pöllitty :(
Yritettiin etsiä niitä perinteisiä ostoskatuja ja kauppoja, mutta jostain syystä eksyttiin sinne muotikadulle, missä oli kalliita brändiliikkeitä kuten Louis Vuittonit ja Michael Korssit ja Gantit.
Kävimme myös maailmanpyörässä. Voin kyllä sanoa, että vähän jännitti. Huikeeta kun menimme yhä ylemmäs ja ylemmäs, rakennusten kattojen yläpuolelle. Tietenkin se myös pysäytettiin sinne ylös kun otettiin lisää ihmisiä kyytiin. Sain jännitykseltäni kädet täristen otettua sentään muutamia kuvia.

Unkarilaisessa ravintolassa piti kokeilla hanhen jalkaa. Oli kyllä maukas. Yhdestäkään ravintolasta ei jäänyt pahaa sanottavaa ja joka kerta kokeilin jotain erilaista ruokaa.


Viimeisenä päivänä lähdimme vielä etsimään muraaleja. Löysimme toinen toistaan hienompia seinämaalauksia talojen seiniltä.


Perinteinen unkarilainen gulassikeitto oli hyvä valinta viimeiseksi ateriaksi lomareissulle.Muuten lomamatka meni hyvin, mutta viimeisen kuljetuksen kanssa oli pieniä ongelmia. Meidän matkaan kuului kuljetus lentokentälle molempiin suuntiin. Menimme ajoissa hotellin aulaan odottamaan kuljetusta. Odotettuamme tovin päätimme siirtyä hotellin alas parkkihalliin odottamaan, minne meidät oli saapumispäivänämme jätetty. Ilmoitin myös asiasta respan henkilökunnalle. Odoteltuamme tovin ja kellon lähestyessä lentoaikaamme menin tiedustelemaan respasta, missä kyytimme on. Respassa oli vaihtunut henkilö ja hän kertoi kuskin käyneen etsimässä meitä, mutta kun emme olleet aulassa, lähti hän pois. Onneksi hotellivirkailija soitti kuljettajalle ja pyysi tulemaan takaisin. Oli ruuhkaisa jouluviikonloppu ja kadut täynnä turisteja, joten jostain kumman syystä kuski oli käynyt etsimässä meitä vain aulasta. Normaalisti kyydit hoidetaan parkkihallista. No onneksi pääsimme kaikesta huolimatta ripeän kuskin ansiosta ajoissa lähtöselvitykseen.

Lentokentältä viimeiset tuliaiset kotiin ja kuppi kahvia. Olipahan reissu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti