torstai 31. toukokuuta 2018

Valokuvaajan ammatti työharjoittelijan silmin


Olen Ilona Pakarinen, 28 vuotias kuva-artesaani Kotkasta. Olen ollut työkokeilussa Valokuvaaja Sofia Virtasella tämän kevään. Oma työskentelyni taiteen parissa painottuu maalaamiseen mutta olen myös harrastanut vuosia valokuvaamista. Maalaamisen ja valokuvaamisen ohessa painan taidegrafiikkaa ja tuunaan alkuperäisiä 80-luvun my little poneja. Harrastuksiini kuuluu koirien kanssa harrastaminen ja erilaisilla musiikkikeikoilla luuhaaminen.


Luonnos kissan kallosta

Akryyli kankaalle

Ottamani luontokuva

Monotypia, taidegrafiikan vedos

Tuunaamani My Little Pony

Valokuvaaminen on ollut minun harrastus jo vuosia. Olen täysin itseoppinut kuvaaja joten kiinnostus siitä miten asiat oikeasti pitäisi tehdä on ollut suuri. Olen seurannut Sofian uraa sosiaalisessa mediassa ja etenkin Sofian taideprojektit ovat olleet mieleeni. Sofian taideprojektit osittain tukevat myös omaa tyyliäni kuvataiteen parissa. Valmistumiseni jälkeen keväällä 2017 halusin etsiä työkokeilupaikan kulttuurialalta. Kotkan työllisyystilanteen ollessa huono, pidän työharjoittulua oivana mahdollisuutena oppia uutta ja saada työkokemusta. Olenkin ollut hyvin kiitollinen Sofialle saamastani mahdollisuudesta.


Haluaisin blogikirjoituksessani tuoda ilmi sen, että valokuvaajan ammatti on niin paljon muutakin kuin pelkästään kameran laukaisimen painallusta. Olen huomannut suuria yhtäläisyyksiä valokuvaajan luovassa prosessissa verrattuna vaikkapa taideteoksen maalaamiseen. Sitä on oltava koko ajan aistit avoinna valmiina havainnoimaan ympäristöä. Näin sitä voi inspiroitua ja saada idean uuteen projektiin. Usein teoksen ideointi viekin suhteessa teoksen maalaamiseen hyvinkin suuren osan ajasta. Näin on myös valokuvaajankin ammatissa. Itse kuvaustilanne jonka lopputulotus on konkreettista nähtävää vie kokonaisuudesta hyvin vähän aikaa.


Kun idea uuteen projektiin tai asiakastyöhön on tullut on vielä monia asioita joita täytyy hoitaa ennen kun pääsee kuvaamaan. On etsittävä kuvauspaikat. Mikäli kyseessä on muu kuin julkinen paikka täytyy muistaa lupa-asiat. Jos kuvauksiin tarvitsee erillisiä malleja on edessä mallien haku. Kuvauksiin tarvitaan myös paljon erilaisia rekvisiittoja tukemaan kokonaisuutta. Sofialla onkin suuri rekvisiitta varasto, jonka järjestelyssä minäkin olen saanut olla mukana. Rekvisiittoja etsitään esimerkiksi kirpputoreilta. Itsekin olen päässyt Sofian mukaan kirppiskierroksille ja rekvisiittojen metsästykseen.


Valokuvaajan työhön kuuluu myös paljon palavereja asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Näin varmistetaan mitä asiakas haluaa jotta kuvaukset saavuttavat sen mitä kuvilla pyritään tuomaan esiin. Palavereiden lisäksi valokuvaajantyöhön kuuluu paljon verkostoitumista, joissa tuodaan esiin valokuvaajan palveluja, solmitaan uusia yhteistyösuhteita ja pidetään yllä näkyvyyttä.
Mainostaminen sosiaalisessa mediassa kuin fyysisillä ilmoitustauluilla on myös osa valokuvaajan työtä. Itse olen ollut myös mukana mainostamisessa ja vienyt Sofian erilaisten kuvaustapahtumien mainoksia erinäisiin paikkoihin. Näin kasvatetaan näkyvyyttä, luodaan kiinnostusta ja tietoisuutta ja saadaan myös osallistujia Sofian järjestämiin kuvaustapahtumiin kuten Hurmaavaan Hurttaan.


Sofia Kohtaamisissa Katariinan meripuistossa 2018

Kohtaamisia 2018

Sofia otti kohtaamisissa myös ilmakuvaa kuvauskopterilla eli dronella.

Valokuvaajan työn kliimaksi on itse kuvaaminen. Ennen kuin päästään kuvaamaan täytyy järjestellä kuvauspaikka, johon sisältyy paljon roudaamista. Silloin hyvästä selästä ja reippaasta mielestä on paljon hyötyä. Työharjoittelijana olen ottanut ns. Behind the Scenes kuvia kuvaustilanteesta havainnoiden ympäristön yksityiskohtia ja kokonaisuuksia. Näin valokuvaajalle jää itselleen tärkeää arkistomateriaalia mitä kulisseissa tapahtuu ja työharjoittelia saa kuvauskokemusta erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Työharjoittelija auttaa valokuvaajaa kuvaustilanteessa niin että valokuvaaja saa keskittyä kuvaamiseen ilman häiriötekijöitä. Itse olen kokenut Sofian erittäin sydämellisenä ihmisenä. Tämä sydämellisyys korostuu mielestäni kuvaustilanteissa, mikä varmasti auttaa kuvattavaa rentoutumaan ja näin ollen kuvatkin onnistuvat paremmin.

Salikuvaukset Valkealassa

Newborn kuvaukset studiolla

Newborn tunnelmia

Tuotekuvaus harjoittelua studiolla

Trash The Dress kuvaukset Kotkan Autotalolla

Kampauksen ja meikin tekoa Trash the Dress kuvauksiin Salon All Innissä

Toukokuussa Sofia järjesti Pin Up -muotokuvauskurssin Kymin lentokentällä

Pin Up -muotokuvauskurssin tunnelmia

Vanhan ajan havinaa Kymin lentokentällä


Kun kuvaustilanne on ohi ja kamat roudattu takaisin paikalleen alkaa kuvien läpikäyminen ja editointi. Kuvia kuvaustilanteessa otetaan usein satoja joten kuvien läpikäyminen vie aikaa. Kun kyse on Sofian omasta projektista Sofia valikoi kuvista mieleisensä ja editoi ne. Asiakastöissä editoitavat kuvat valitsee asiakas koevedosten perusteella. Editoinilla viimeistellään kuvat ja erilaisilla editointityyleillä voidaan hyvin korostaa kuvausten teemaa. Editoinnin jälkeen kuvat tilataan kuvantoimittajalta. Kuvien saapuessa niihin liitetään Sofian logolla varustetut tarrat, signeerataan kuvat ja pakataan huolellisesti asiakkaille. 


Niin kuin melkein kaikkiin ammatteihin kuuluu, kuuluu valokuvaajankin ammattiin tiettyjä työtehtäviä liittyen yleissiisteyteen. Studion yleissiisteydestä pidetään huolta, kahvikuppea tiskataan ja villakoirat imuroidaan pois nurkista. Siististä työtilasta nauttivat niin työtekijät kuin asiakaatkin. Kun tavarat ovat oikeilla paikoillaan, helpottaa se työntekemistä ja lisää viihtyvyyttä.


Sofia on mielestäni ottanut hyvin huomioon koulutustaustani ja vahvuuteni kuvataiteen saralla. Olen saanut kuvitustehtäviä joita tulee Sofian käyttöön erilaisissa asiayhteyksissä. Valokuvaajan työ on visuaalinen kokonaisuus joita maustetaan juuri näillä pienillä kuvituksilla jotka voivat aluksi tuntua pieniltä tehtäviltä mutta lopputuloksessa ne tukevat hyvin suunniteltua visuaalista kokemusta.


Näiden neljän kuukauden aikana jona olen ollut Sofian työharjoittelijana olen pääsyt täysillä kiinni valokuvaajan maailmaan. Työpäivät ovat hektisiä, pitävät mielen virkeänä ja voin taata että kahta samanlaista päivää valokuvaajan ammatissa ei ole. Valokuvaajan työ on niin paljon muutakin kuin pelkkää kuvaamista. Työharjoitteluni myötä olen itsekkin saanut kiinnostuksen yrittäjyyttä kohtaan ja varmasti tulen ottamaan selvää yrittäjyyteen liittyvistä asioista työharjoitteluni jälkeen. Olen oppinut paljon ja odotan mitä kaikkea tulen vielä seuraavan kahden kuukauden aikana oppimaan.


Lisää Behind the Scenes materiaalia sekä kuvia omista projekteista löydät instagramista @satu_ilona


Mukavaa kesää toivottaa työharjoittelija Ilona!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti