torstai 19. kesäkuuta 2014

Juhannustaikoja


Valokuvaajille kesä on sesonkiaikaa. Kesällä kuvataan rippikuvia, valmistujaisia, häitä, perhekuvia ulkona jne. Kaikki kesät (kun valokuvaajaksi ryhdyin) on mennyt kuvauksien parissa. Eikä se minua haittaa. Mikäs sen mukavampaa kun kesällä mennä ulos kuvaamaan luontoon muotokuvia. Pääsee studion toimistosta tietokoneen äärestä raikkaaseen ulkoilmaan, eikä tarvitse tujoitella näyttöä kaunilla kesäsäällä.

Kun kuvaan ulkona, niin aina on plussaa, jos kuvauksiin saan jonku assarin. Monesti se on joku tuttuni, työntekijä Suvi, harjoittelija, bestman tai kaaso, kuvattavan äiti tai isä jne. Tämä nopeuttaa ja helpottaa kuvauksien sujuvuutta. Assari toimii monesti valomiehenä ja pitää käsisalamaani ja sateenvarjoa. Minä kerron, missä kohtaan assari/valomies seisoo suhteessa kuvattavaan. Tämä assari/valomies siirtyy omilla jaloillaan niin paljon nopeammin paikasta toiseen kuin, että siirtelisin jalustalla olevaa salamaa. Näin myös säästämme aikaa, mitä ei yleensä varsinkaan hääkuvauksissa ole käytettävissä :)

Nämä alla olevat kuvat ovat Chicks´n´cars kalenterimme kuvauksista vuodelta 2012.


Kuuteen vuoteen päätin ensimmäistä kertaa pitää kesälomani kerrankin kesän aikana. Liikkeemme on suljettu ja minä ja Suvi lomalla 16.-30.6 välisen ajan. Mutta kun tykkään niin paljon työstäni ja kuvaamisesta, niin enhän minä ole voinut kieltäytyä kuvauksista :D Olen käynyt "lomani aikana" tekemässä muutamat kuvaukset ma-to. Päätin myös ottaa kaiken irti "lomasta" ja käydä myös kokeilemassa, miltä tuntuu olla itse kuvattavana. Kävin eilen Helsingissä Vesa Tynin kuvattavana. Tutustuin Vesaan viime syyskuussa Kim Westonin nudekuvaustyöpajalla. Pidin hänen kuvaustyylistään. Kuvissa on voimakas kontrasti ja tummanpuhutteleva sävy. Saimme ajoitettua aikataulumme ja ajelin kesäautollani Helsinkiin. Ja voin samaistua kaikkiin kuvattaviini. Kyllä jännitti! Olin ottanut useita vaatekokonaisuuksia kuvauksiin mukaan ja kaikenmaailman koruja ja kenkiä. Lähetin kuvaajalle etukäteen kuvia vaatevaihtoehdoistani ja keskustelimme, mitä vaatteita pukisin itse kuvauksiin. Esitin kuvaajalle toiveita, mikä on kuvauksen teema, minkälainen kuvauspaikka voisi olla jne.  

Itse olen todella kriittinen minusta otetuista kuvista. Mietin pitkään, ennenkuin uskaltauduin mennä itse toisen kuvaajan kuvattavaksi. Ja itse olen tottunut olemaan kuvaaja kameran takana, niin voi luoja miten vaikeaa olikin siirtyä sinne kameran eteen. Kuvauksissa otettiin erilaisia asentoja minusta autoni kanssa. Tänään olo on kuin olisin käynyt tekemässä kovan salitreenin :) Kuvauksissa eri asennoissa poseeratessa piti jännittää jokaista kehon osaa. Ja kun säädettiin valojen ja asentojen kanssa, niin yhdessä ja samassa asennossa olin myös melko pitkään. Mutta kyllä oli hauskaa! ja automatkalla Helsingistä kotiin odotin kuin kuuta nousevaa, milloin Vesa laittaa sen ensimmäisen kuvan minusta. 

Tänään sain ensimmäisen kuvaussessiomme tuotoksista käsiteltynä. Ai vitsi se oli upea! Tuli itsellekin sellainen tunne, että mustakin voi ehkä saada hyvän kuvan. Ja heti piti mennä laittamaan kuva sinne sosiaaliseenmediaan, Facebookkin.

Tätä kirjoittaessani olen nyt virallisesti lomalla. Huomenna lähdetään kavereiden kesken kaverin mökille viettämään juhannusta oli sää mikä hyvänsä. Kesäisin on ollut perinne, että juhannus on vapaa ja silloin vietämme omassa porukassa jussia saaressa. Grillataan, saunotaan, ongitaan, uidaan, pelataan pelikortteja ja nautitaan hyvästä seurasta. Joskus  nuorempana sitä on tullut tehtyä niitä Juhannustaikojakin. Näin juhannuksen ja kesälomien kunniaksi haluan julaistan vuodelta 2012 Sanna-Marin kanssa otetut kuvat. Niissä on pientä taianomaista tunnelmaa peltomaisemissa.

Hyvää Juhannusta kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti