perjantai 12. lokakuuta 2012

Omaa tyyliä etsimässä

Studiollamme kehoitetaan miettimään etukäteen ennen kuvausta, millaista tyyliä haluaa. Pyrimme ottamaan aina huomioon asiakkaan yksilölliset toiveet, joten kuuntelemme mielellämme visioitasi ja persoonallisia ideoitasi. Mutta entä jos tulee siihen pattitilanteeseen, että haluaisi jotakin tietynlaista, muttei keksi miten ne saisi kerrottua kuvaajalle? Tässä postauksessa annamme hieman vinkkejä siitä, miten visioita kannattaa lähteä metsästämään.


1. KUVAUKSEN LUONNE. Lähde liikkeelle siitä, mikä kuvaus on kyseessä. Rippikuvaus, valmistujaiskuvaus vai ilman sen kummempaa juhlaa varten otettu muotokuvaus? Mitä haluat kuvallasi viestiä sen saaville tai sen näkeville ihmisille? Toivovatko sukulaisesi rippikuvissasi perinteikkäämpää linjaa risteineen ja ruusuineen, vai haluatko valkolakkisi näkyvän valmistujaiskuvassasi saavutuksesi merkiksi? Onko muotokuvasi tarkoitettu edustamaan sinua, ja missä yhteydessä? Esimerkiksi luottotehtävässä työskentelevälle työhön liitettävän muotokuvan olisi hyvä olla siisti ja asiallinen, kun taas promokuvauksessa oman persoona voi näkyä rohkeamminkin.

2. SELAA LEHTIÄ JA INTERNETTIÄ. Ihasteletko muotilehtien mallien kuvia, ja haluaisit itsestäsi samantyyppisiä kuvia koreassa ja parhaimpia puolia korostavassa asennossa? Kun olet pohtinut kuvauksen luonnetta tai teemaa, tutki sen tyyppisiä julkaisuja, niistä löytyy mitä erilaisempia kuvia saman teemanimikkeen alta. Leikkaa itseäsi miellyttävät ja inspiroivat kuvat talteen. Voit opetella asentoja ja eleitä peilin edessä ennen kuvausta, jos poseeraus tuntuu vieraalta tai hapuilevalta. Myös mallikuvan näyttäminen kuvaajalle on suotavaa, sillä hän osaa ohjeistaa sinut vaadittuun poseerausasentoon, ja antaa ohjeita miten saada parhaat puolesi esiin. Jos et osaa tarkalleen esittää toiveita esimerkiksi erikoisemmasta valaistuksesta, etsi kuvia, joista toiveidesi valaistus näkyy. Tällöin kuvaaja osaa asettaa valaistusta niin, että toiveesi täyttyy mahdollisimman hyvin. Myös erilaisia kuvankäsittelyitä kannattaa tarkkailla, sillä ne voivat tehdä kuvalle paljon uutta ulottuvuutta. Muistathan kuitenkin, ettei kuvaaja suostu kopioimaan toisen kuvaajan tapaa käsitellä kuvia, niistä otetaan vain inspiraatiota! 

3. OMAN ITSENSÄ TUNTEMINEN.  Arvet, pigmenttivirheet ja eriparikorvat tekevät ihmisistä persoonallisia, ja ne ovat piirteitä, jotka erottavat meidät muista. Jos et kuitenkaan halua ikuistaa joitakin tällaisia ominaisuuksia kuviisi, mainitse siitä etukäteen kuvaajalle! Kuvaaja tallentaa ihmiset persoonina, eikä suosittele ketään piilottamaan piirteitään ilman erillistä mainintaa asiasta. Kuvankäsittelyllä saadaan häivytettyä esimerkiksi arpia ja mustelmia, mutta kun asiasta on etukäteen mainittu, pystyy kuvaaja korostamaan parempia puoliasi, ja jättämään itseäsi epämiellyttävämmät piirteet taka-alalle. Jos kuvattavana oleminen ei ole sinulle ennestään tuttua, tai kameran edessä olo tuntuu kiusalliselta, ilmoita tästäkin ennakkoon, jotta kuvaaja voi asennoitua ohjaamiseesi ja kuvaustilanteeseen sen vaatimalla tavalla. Ketään ei pakoteta esiintymään kameran edessä tavalla, joka tuntuu itsestä epämiellyttävältä.  

4. MILJÖÖKUVAUS. Mikäli kuvaus suoritetaan miljöössä, on tärkeämpää kertoa mitä elementtejä haluaa taustalla näkyvän, kuin että mitkä eivät ole pääosassa. Kuvaaja osaa katsoa kuvaukselliset ympäristöt ja osat siitä, mutta hän ei voi tietää, mitä sinä nimenomaan haluat kuvassasi näkyvän. Kun kyseessä on miljöökuvaus, harkitse myös asusi tarkkaan. Jos ympäristössä on jokin hyvin hallitseva väri, älä valitse liian samanväristä asua, sillä muuten voi tapahtua camoflage-efekti, ja sulaudut  ympäristöön kuin kameleontti. Eri asia tietysti on, jos tämä on tavoite kuvauksessa :) Myös täysin erihenkinen asu verrattuna ympäristöön voi aiheuttaa liian suuren kontrastin, jolloin kuva näyttää hajanaiselta ja ristiriitaiselta, pahimmillaan myös koomiselta. Tämäkin voi tietysti olla tarkoitus joissakin kuvauksissa, mutta suositeltavaa on puhua asiasta kuvaajan kanssa, jotta hän ei turhaan yritä sovittaa sinua sopimaan taustaan.

Toivottavasti tämä vinkit auttavat inspiraation löytämisessä! Kuvaaja ei suutu, mikäli sinulla on mukanasi paljon omia visioita, sillä tärkeintä on saada juuri Sinua itseäsi miellyttävä kuva. Keskustelemalla ajatuksistasi ja mahdollisista lehtileikkeistä tai muista mallikuvista pääsette parhaiten yhteisymmärrykseen visuaalisuudesta ja tyylistä.

Tekijänoikeuksia ja kuvaajien omia tavaramerkkejä kuvaustyyleissä on kuitenkin syytä kunnioittaa. Muista, että toisten kuvaajien jälkeä tai kuvaustapaa ei kopioida! Vaikka itsellä olisi visioita riittämiin, on aina hyvä antaa sijaa kuvaajan omalle tyylille, joka on omiaan rakentamaan kuvastasi persoonallisen ja erityisen :)

Mukavia inspiraationmetsästyshetkiä! Lopuksi vielä inspiksemetsästykseen vauhdittavia kuvia, olkaa hyvä :)











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti