perjantai 3. tammikuuta 2014

Kohtaamisia

Kun ihminen ehtii 70 vuoden paremmalle puolelle, on hän nähnyt ja kokenut elämässään paljon. Kokemukset luovat viisautta, ja muovaavat näkökulmia uudella tavalla. Usein nämä kokemukset puetaan tarinoiksi tai jutusteluksi kahvipöydissä tai yhteisellä kävelyllä. Kun kohtaa vanhemman, kokemusrikkaan henkilön, kannattaa hänen tarinoitaan kuunnella; nuorempi sukupolvi voi ottaa oppia monista tarinoista ja kokemuksista, jotka ikäihminen jakaa. Vaikka viisikymppisenäkin olisi ehtinyt nähdä ja kokea kaikenlaista, ei siinä iässä ole saanut vuosien tuomaa etäisyyttä ja oikeaa perspektiiviä asioihin. Kuten vanha viisaus sanoo, asiat oppii näkemään oikealla tavalla hieman kauempaa. Ikä tuo rauhaa ja tasapainoista suhtautumista nuorempana koettuihin, ikäviinkin asioihin.

Aiemmin teimme postauksen Hyvinvointia Kulttuurista –hankkeesta, jossa Sofia on mukana. Tempauksen aikana hän kuvasi 23 tempauksen näyttelyyn valittua mallia, kaikki yli 70-vuotiaita. Kuvausten myötä Sofia pääsi hyvin lähelle ikäihmistä ja tämän rakasta harrastusta, joka oli läsnä kuvattavan jokapäiväisessä elämässä tuomassa iloa ja mukavaa aktiviteettia. Miten kuvaukset menivät, ja mitä nuori kuvaaja oppi vietettyään aikaa paljon nähdeiden ja kokeneiden ihmisten kanssa. Tapaamisten myötä nousi esille myös harrastamisen tärkeys, niin yleisesti kuin henkilökohtaisestikin.  Pyysin Sofiaa kertomaan lisää kohtaamisistaan kuvausten nimissä:

”Satu Liikkanen kysyi minua mukaan hankkeeseen. Kiinnostuin heti valokuvatempauksen aiheesta, joka oli ikäihmiset rakkaan harrasteensa parissa. Omat isovanhempani ovat jo siinä kunnossa, että heidän on käytettävä eri palvelutalojen ja  –laitosten palveluita, ja olen nähnyt miten vanhuksia eri paikoissa kohdellaan. Toivoisin, että kuvat saisivat ihmiset ajattelemaan näitä asioita.

Projektin myötä pääsin tapaamaan elämäniloa huokuvia ihmisiä, jotka saivat iloa ja energiaa omista harrasteistaan. Oma kiinnostuksen kohde – oli se sitten ristikot tai laulaminen – pitää mielen virkeänä. Aktiivisesti harrastavat ihmiset ovat pirteitä, ja ajatus leikkaa kuin partaveitsi! Tekemisestä saa elinvoimaa, eikä tällöin jää laakereilleen makaamaan.

Kiersin haastattelijan kanssa kuvattavien kotona ja harrastetiloissa. Ihmiset ottivat meidät lämpimästi vastaan, esittelivät innoissaan omia ajanvietteitään. He olivat rentoja ja puheliaita. Minäkin pääsin tutustumaan aiemmin itselleni vieraampiin aktiviteetteihin, kuten pärekorien tekoon. Keskiaikaharrastajan vei meidät ruokaelämyksiin tarjoamalla villisikaa keskiaikaiseen tyyliin valmistettuna.

Itse olen aina tullut toimeen kaikenikäisten ihmisten kanssa, joten kuvattavien lähestyminen meni luontevasti. Joillakin saattoi olla jo hieman heikentyneempi kuulo, joten heille puhuin hieman äänekkäämmin ja selkeämmin. Tilanteeseen ja henkilön kohtaamiseen täytyy mukautua luonnollisesti. Minun oli helppo keskustella kuvattavien kanssa, ja kuuntelin mielenkiinnolla heidän kertomuksiaan, joissa saattoi jopa kuulla historian siipien havinan.

Itse kuvaussessio meni sujuvasti, kun itse sain keskittyä vain kuvaamiseen ja yleiseen jutusteluun. Mukanani ollut haastattelija kysyi olennaisimmat kysymykset ja kirjoitti muistiinpanoja. Yleensä haastattelu hoidettiin ensin alta pois, jonka aikana pystyin visualisoimaan ja suunnittelemaan henkilön ja harrasteen kuvausta luomalla erilaisia mielikuvia ja poimimalla kertomuksista olennaisimmat asiat. Otin huomioon kuvausympäristön, itse kuvattavan lisäksi harrasteen. Päällimmäisenä mietin sitä, miten saisin harrasteen sydämen ja pääasian näkymään kuvassa. Kaiken kaikkiaan kuvaukset onnistuivat hyvin. Kuvattavat olivat vilpittömästi otettuja siitä, että juuri heidät oli valittu 21 parhaan joukkoon näyttelykuviin.

Kuvausten tiimoilta sain hyviä elämänohjeita ihmisiltä, jotka olivat sitä nähneet reilusti minua enemmän. Elämässä on ylä- ja alamäkiä, mutta kun asenne on myönteinen, pääsee pitkälle. En epäile hetkeäkään etteikö kuvattavilla olisi ollut omakohtaista kokemusta näistä asioista.

Harrastukset pitävät kunnossa fyysisesti sekä henkisesti. Itse en tiennyt kuvattavien ikää etukäteen kuvausta aloittaessa. Ne selvisivät vasta kuvauksen jälkeen, ja olin hämmästynyt ihmisten ilmiömäisen hyvästä kunnosta iästään huolimatta. Itse näen itseni kameran takan vielä elämän ehtoopuolellakin. Tämän valokuvatempauksen, sekä omakohtaisten kokemusten myötä, suosittelen kaikkia hankkimaan harrastuksen, se kannattaa myös pitkällä tähtäimellä."

Nyt kun uusi vuosi on aluillaan, on hyvä aloittaa myös jokin harrastus – mikäli sellaista ei jo ole. Itse aion järjestää enemmän aikaa omassa elämässäni aina enemmän tai vähemmän läsnä olleelle harrasteelle – perinteiselle kuvataiteelle : )

- Suvi









2 kommenttia:

  1. Kiitos Sofia yhteistyöstä :) . Upeita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille :) Oli mukava tehdä yhteistyötä kanssanne! Tälläisiä lisää.

      Poista